V študenskem stanovanju je bilo potrebno odmaševanje kuhinjskega odtoka s strani vodovodarja

Moja hčerka se je odselila v Ljubljano v študentsko stanovanje. Že prvi dan je bilo potrebno odmaševanje kuhinjskega odtoka, ker je bil odtok popolnoma zamašen.

Najprej je hčerka poskusila odmašiti odtok s kemičnimi sredstvi in vrelo vodo, vendar ni pomagalo. Potem sva poklicali strokovnjaka za odmaševanje kuhinjskega odtoka, to je bil vodovodar. Ko je prišel, je najprej razstavil vse cevi. V ceveh se je nahaja huda umazanija. Veliko je bilo maščobe, ki se je že strdila in je tvorila velike maščobne obloge znotraj cevi v odtoku. Na določenih delih so bile cevi popolnoma nedostopne, saj je bilo veliko ostankov hrane, ki so se zataknile v cevi. Med temi ostanki so bili tudi trdi delci, to so bile tudi kosti, ki so se zataknile in preprečile, da bi šla hrana dalje skozi odtok. Ker se v tem delu cevi sploh ni dalo več opraviti odmaševanje kuhinjskega odtoka, smo raje namestili novo cev. Študentje radi pijejo veliko kave in so kavno usedlino prav tako zlivali kar v odtok, je to še dodatno zamašilo odtok. Kavna usedlina namreč tvori trdno oblogo in naredi blokado. Zraven smo našli tudi lase. Očitno so si nekateri tudi glavo oziroma lase umivali v kuhinjskem umivalniku. Tako je moral vodovodar opraviti odmaševanje kuhinjskega odtoka in očistiti lase. Našli smo tudi nekaj vate in plastičnih predmetov, ki so se zataknili v cevi.

V študenskem stanovanju je bilo potrebno odmaševanje kuhinjskega odtoka s strani vodovodarja

Vodovodar naju je poučil kako se čisti odtok in kako se vzdržuje primerna čistoča. Ostankov hrane, olj in drugih maščob, kavne usedline, trdi predmeti oziroma delci se ne smejo metati v kuhinjski odtok. Čiščenje in odmaševanje kuhinjskega odtoka je potem lažje in se lahko opravi že z vrelo vodo ali sredstvi za čiščenje odtoka.  Ko pa pride do popolne zamašitve, pa težko sami očistimo odtok in je potrebno klicat vodovodarja. Lahko pride tudi do poplave. Pogosto je v tem primeru potrebno zamenjati celoten komplet cevi.